Don’t be burdened of things which will happen,
and don;t regret thing which have passed,
Go easy on yourself for the outcome of all affair are depended on god’s decree.
If things are meant to go elsewhere,
they will never come your way.
If things are meant for you,
from it you cannot flee

Spasm

last week kitaorg kena buat RNA isolation, extraction yada yada..

I got this one friend yang bukan in Biology or Biotechnology field. Ak suruh dia try la prepare mastermix. I mean just pipette all of the solution..well when are talking about master mix, volume dia mesti la kecik2 kan..sebesar2 zarah atom namanya..ada la dalam kurang dari 30ul, 1 ul la n etc

well for a first timer, kawan aku tu sah2 la tgn menggeletar bagai kan time nak micropipette..plus semua orang usha dia, n give direction here n there..plus nak elakkan contamination kena la buat btol2 sbb kena handle dgn RNA kan..

i mean nmpk la tgn dia cam spasm, menggeletar vibration melebihi 50 scala ritcher smpi satu bench tu bergegar..ok itu over..

nwayy, thats not the point..the point is one i got this one other friends..oh wait..umm acquintance, i’d say..dia boleh gelak2 the whole time bila tgn si kawan aku ni menggeletar time pipetting..i mean dia think that the spasm motion is so funny that dia bole gelak2 kat blakang kawan ak tu all the time..

i was like…

I think that it was so rude ok.. I mean maybe you can encourage dia to calm down or relax..so dia bole control sikit the way he is pipetting..ni tidak, ko gelakkan dia pulak..who do you think you are? Tau la ko maybe pro da pipette sejuta kali or perhaps ko da menang pertandingan pipette 1ul paling laju n accurate n whatever shit..but the way you behave, i just couldnt stand it. Very inappropriate! n you deserve to get a….

Grown ups

I have this conversation with one of my neighbours. He’s 15 years old, so kira Form 3 la kan kat high school.

Ak cakap la kat dia, ak rindu la nak jadi budak sekolah balik, senang x yah buat apa2..ko just kena study je..pegi sekolah balik tido makan, main..

Then dia balas..eyhh x bestla…jadi org da kerja la best..ada duit, bole pegi jalan mana-mana, bole buat suka hati..senang..

Well ak faham perasaan dia..dia ni cam budak yg x sabar2 nak dapatkan kebebasan..well dia cerita kat aku yang parents dia x bagi dia kuar g mall until after form 4..which is good..sian gak kat dia ni, x dapat slalu kuar..gigih ajak ak bawak dia kuar..

nway dia x sabar nak naik form 4, amik lesen motor bagai n nak jalan merata..hopefully dia x kawan la dgn mat-mat rempit yg xde wawasan tu..

kadang2 kalo ak g mall, slalu nmpk budak2 skola jalan2 bercouple2..i mean cam mayb diaorg bole balik rumah study or something daripada buang masa x tentu hala..

nwayyy..if only dia boleh cherish his high-school life..dalam hati aku, hurmm tunggu la bila ko da besar..baru ko tau you are in big trouble! time ni la ko kena fikir pasal masa depan, nak jadi apa, pasal duit, kereta, rumah, awek bagai„n the list goes on and on..one day you will understand..

Electric

This might be redundant for my twitter friends. But yeah, whatever, nak jugak cerita sebab menda ni lawak.

Well today time klas, I was charging my hphone..nway hp ak cepat sangat abis bateri…..at that time kawan ak yang dok sebelah tgk je la ak dok charge hp tu..

then after like 2 hours, ak tukar charger plak sebab nak charge my itouch..then kawan aku tu pandang ak n cakap..

"Rumah awak xdak electric ke?"

Ak sentapppp!! I’m Speechless..I was like…..

 

hahaha..but he managed to crack me up la..XD

mamak

Dulu kalo kat US, kalo jumpa kawan baru or random person mesti diaorg usha ak cam..

Pastu diaorg tnya “Are you from India?”…n I was like….

Sambil mengumpulkan kesabaran diri ini..

ak pun cakap la..”No, I’m from Malaysia..You know that peaceful country? XD” tapi dalam hati aku nak je pelangkung mamat ni..

well, things doesn’t change also in malaysia..whenever I say that I’m from Penang.. They will ask.. “Ahh, anak mami la ni?”.. n i was like..

Really guys?? C’mon ak nampak cam mamak ke? Well ada la sikit..hitam manis bagai kan.. (x dapat terima kenyataan) hahaha..

heyyy!! Ak pure Melayu la…oh wait..ak actually caucasian ok!..XD